Wie ben ik?


Wie ben ik…

Een loopbaantraject start vrijwel altijd met deze vraag. Soms fronsen mijn cliënten daarbij de wenkbrauwen: “Hoe??? Ik ben … jaar, ik weet toch wel wie ik ben!”  

Is dat zo? Staan we altijd bewust stil bij wie we zijn, hoe we ons gedragen, hoe we reageren? Weten we echt hoe anderen ons “zien” en “ervaren”? Boeiende vragen, toch?

Er zijn verschillende manieren om bij deze vragen stil te staan en “een” – nooit “het” – antwoord te vinden.  

Ik start graag met een NBI® profiel. Je vult een online test in en je krijgt dan een rapport van 7 blz. dat uitvoerig beschrijft waar je energie van krijgt, waarom je soms op een bepaalde manier reageert en denkt, welke jobs of studierichtingen of activiteiten bij je zouden passen etc. Dit rapport is een kapstok, niks meer of niks minder. Niks minder want het zorgt ervoor dat we een gemeenschappelijke basis – misschien zelfs een gemeenschappelijke taal – hebben om het traject vorm te geven. 

Niks meer dan dat, want een mens is veel meer dan een beschrijving van 7 blz.


Een ander nuttig instrument is het Joharivenster.

Zoals je in onderstaande afbeelding kan zien is slechts een bepaald percentage van je gedrag en je competenties bekend aan jezelf. Feedback van je leidinggevende, je collega’s, je vrienden en familie kan je hier een heel eind op weg helpen.


Let wel: er zijn heel duidelijke regels rond feedback geven. Alleen als aan de voorwaarden voor correct feedback geven wordt voldaan, kan je hier mee aan de slag.

Ook de kernkwaliteiten van Ofman, kunnen je meer inzicht verschaffen.

Waarom erger jij je steevast aan collega X?  Wat maakt dat je op de tippen van je tenen moet lopen in het gezelschap van Y?Je kan deze oefening op 2 manieren aanvatten: ofwel vertrek je van de eigen kernkwaliteit en je vult dan op basis van onderstaand schema de drie andere punten in. Ofwel en dit vind ik zelf een heel interessante benadering, vertrek je vanuit de allergie. Welk gedrag stoort je precies bij persoon X?  Wat maakt dat dit gedrag je zo mateloos irriteert? 

En vooral: hoe kan je hier in de toekomst (nog) beter mee omgaan?


En, wat nu…? 


Er zijn uiteraard nog tal van andere middelen om jezelf (beter) te leren kennen. Je vindt tal van online persoonlijkheidstesten, je kan een dagboek bijhouden, je kan aan de hand van een GROW-model werken, je vindt online of in boeken en tijdschriften talloze vragenlijstjes waarmee je aan de slag kan.

Al deze testen, vragenlijsten en tools hebben ongetwijfeld een toegevoegde waarde, maar persoonlijk pleit ik zeer graag voor een kritische toetsing van al dit materiaal a.h.v. constructieve gesprekken met een coach of kritische vriend of bekwame leidinggevende.

Meer weten over wat we doen?

START HIER >>

keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x