Wat na Corona?


Een paar maanden geleden, lang voor Covid-19, vroeg een bevriend collega me of ik “geloofde” in nieuwsbrieven. Wie had nog tijd om ze te lezen, laat staan om ze te schrijven? … Ik stond met de mond vol tanden. Ook ik heb een rubriek ‘nieuwsbrief’ op mijn website staan, die na een enthousiaste start al snel stilviel.

Waarom dan nu een Nieuwsbrief? Drie redenen. De belangrijkste reden: iedere relatie en dus ook de coach-cliënt relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Dat vertrouwen bouw je o.a. op door jezelf authentiek, kwetsbaar en open op te stellen en te gedragen. Deze ‘Vooraf’ nieuwsbrief is voor mij een nieuwe start en hopelijk, de eerste in een nieuwe reeks, waarin ik je  bedenkingen en vragen aanreik, om je te helpen de stilstand door de lockdown positief aan te wenden. 

De meesten van jullie kennen mij al beter en weten hopelijk “what makes me tick”, anderen zijn nog maar net gestart. Wat achtergrondinformatie over mijn professionele ervaringen en de manier waarop ik de lockdown heb beleefd, kan dan bijdragen tot het opbouwen van dit vertrouwen. 


Drie redenen zei ik dus. Eerlijk, ik heb geluk, de omstandigheden waarin ik de lockdown moet beleven vallen mee. Ik kreeg gemiste tijd voor literatuur en natuur, maar ook opgelegde ruimte en rust. En toch. Hoewel ik – meer dan ooit – kan appreciëren wat er wel is, blijft het soms moeilijk het tastbare te missen: mijn familie, de face to face gesprekken met vrienden en cliënten, de bezoekjes aan restaurants of musea etc. 

En ja, heel soms grijpt de beklemming van deze haast onwezenlijke en onzekere situatie ook mij naar de keel. 

Die onwezenlijkheid zette me aan om strategieën, en hulpmiddelen te benoemen die in deze periode en daarna, de mentale weerbaarheid versterken.

Drie redenen zei ik dus. 

Graag zorgen voor je medemens, werken aan een betere wereld, zit in mijn DNA. Het loopbaananker Dienstverlening is mij dus niet vreemd. In tijden van crisis, zoals vandaag geldt dit nog meer dan anders.
Eén van de neveneffecten van het Covid 19 virus, alvast voor mij, is dat je, mits de nodige rust, grondig en kritisch, de tijd kan nemen om stil te staan bij de dingen die je doet of gedaan hebt. Zo kwamen mijn professionele keuzes altijd “toevallig” (Serendipity?) tot stand. Wat wou ik nu precies? Wou ik iets bewijzen aan de buitenwereld cf. loopbaananker Ondernemingsgerichte Creativiteit? Wat was mijn doelstelling? Wat waren mijn verwachtingen? Wat wou ik bereiken?


De lockdown heeft ook mijn leven vertraagd en mij de tijd gegeven om na te denken over deze vragen, over de relaties, dromen en doelen, die er echt toe doen.

Misschien stond jij  de afgelopen dagen en weken ook stil bij je professionele leven. Misschien stel jij je net nu ook de vraag of je de juiste keuzes hebt gemaakt of je de juiste prioriteiten hebt gesteld en … denk je na over hoe je verder wil NA Covid 19. De onrust van dit piekeren kan gelijktijdig de positieve aanzet zijn voor meer inzicht(en). 

Weet, je neemt altijd beslissingen op basis van de parameters die dan aanwezig zijn, m.a.w. de omstandigheden toen je die ene beslissing nam, die je nu misschien in vraag stelt, waren totaal anders en hebben onmiskenbaar een rol gespeeld.

Omstandigheden beïnvloeden uiteraard beslissingen maar ook je onderbewustzijn, je intuïtie spelen hierbij een belangrijke rol.

Laat me dit illustreren door een persoonlijk voorbeeld. In augustus 2015 stopte ik met onderwijs en besliste om mijn eigen, kleine bedrijfje op te richten. Ik kende niets van ondernemen, maar wist wel dat mijn bedrijfje een treffende naam moest hebben. Vrij snel viel mijn keuze op “Serendipity”. Het woordenboek vertaalt dit als ‘toevalstreffer’ of ‘iets vinden waar je niet bewust naar op zoek was.


Slimme marketing boys vroegen me al vaker waarom ik nu deze naam koos. Een bedrijfsnaam moet toch de lading dekken?  Mijn antwoord is steevast “Serendipity” zegt misschien minder over wat we doen, maar het omschrijft wel hoe ik  in het leven wil staan.

Vandaag lees ik in “Mindfulness, in de maalstroom van je leven” van Edel Maex over Meditatie: “je bent niet op zoek naar iets maar je staat jezelf toe te vinden”. Dit is toch een betere definitie van Serendipity, niet?  

En vandaag is dit meer dan ooit waar, ik weet niet hoe het verder gaat na de lockdown, na Covid-19, ik weet niet hoe onze wereld er dan gaat uitzien. Maar ik weet wel dat de wereld er beslist anders zal uitzien en dat ik daar positief en enthousiast benieuwd naar ben


Ik kijk dan ook heel benieuwd uit naar de vervolggesprekken met jullie!
En uiteraard ook naar de gesprekken met de nieuwe cliënten, studenten en werknemers die al dan niet met loopbaancheques een antwoord willen vinden op de vraag: "Wat na Corona?"


Meer weten over wat we doen?
START HIER >>

keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x