Loopbaancoaching: voorkomen is beter dan genezen

Burn-out, depressie, ontslag, … De impact van je job op je welzijn, op je geluksgevoel is enorm. Je brengt nu eenmaal een groot deel van de dag op je werk door; geen wonder dus dat je daar goed voelen zo’n groot verschil maakt. De term loopbaancoaching wordt vaak in één adem genoemd met woorden als burn-out en depressie. Kijk bv. maar eens naar wat er zoal in de media verschijnt. Loopbaancoaching lijkt het geneesmiddel bij uitstek te zijn wanneer je in de problemen raakt.

 

Wat is loopbaancoaching?

Begrijp ons niet verkeerd – het is goed dat er veel aandacht is voor welzijn op het werk. Door gewoon al te kunnen praten over wat je bezighoudt, kan je al belangrijke stappen vooruit zetten. Maar dit geeft ook een vertekend beeld van wat loopbaancoaching is, en vooral wat het niet is. Zo hoor je wel eens: “Ik heb geen burn-out, dus ik heb geen loopbaancoaching nodig.” Of nog: “Loopbaancoaching, da’s enkel als ik met een probleem zit.”

 

Goed in je vel zitten

Het is waar: niet iedereen heeft loopbaancoaching nodig. Als jij super in je vel zit op je werk en iedere ochtend uit bed springt: super! Maar misschien heb je toch wat vragen bij je job? Je was vroeger misschien wel gemotiveerd, maar met die nieuwe baas… Misschien twijfel je wel of je niet beter elders zou gaan solliciteren? Of misschien is je drive langzaamaan aan het wegebben?

 

Voorkomen vs. Genezen

We hebben een korte zelftest ontwikkeld. Met de onderstaande vraagjes kan je kijken of we jou écht kunnen helpen. Het is immers zo dat loopbaancoaching sterk pro-actief kan werken, dus vóór je daadwerkelijk in moeilijkheden zit. Door op tijd en regelmatig te reflecteren over de vragen die in je omgaan, kan je vermijden dat je ernstig in de penarie terecht komt. Voorkomen is beter dan genezen, toch?  

De volgende vragen zijn bedoeld om je aan het denken te zetten. Hoe meer je bij een vraag het gevoel hebt “Ja, hier herken ik me in!”, hoe belangrijker het is dat je stilstaat bij je loopbaan. Probeer maar!

 • Ik wil ontdekken wat mijn sterktes zijn en hoe ze in te zetten.
 • Ik ben niet gelukkig in mijn huidige functie.
 • Ik heb verschillende vragen rond mijn loopbaan.
 • Ik ben vaak afgeleid op het werk.
 • Na verschillende jobs te hebben gedaan, weet ik nog steeds niet wat ik nu écht graag doe.
 • Regelmatig betrap ik me erop dat ik liever iets anders zou doen.
 • Mijn huidige job geeft me niet genoeg voldoening (meer).
 • Mijn vakanties zijn te kort omdat mijn job zoveel energie vraagt.
 • Mijn huidige job zegt me niets meer, maar ik weet niet wat ik anders zou doen.
 • Ik weet niet meer wat mij zo aantrok in deze job toen ik begon.
 • Mijn job sluit wel aan bij mijn diploma, maar ik doe het niet graag (meer).

 

En, wat riep dit bij je op? Misschien was dit wel confronterend voor je? Of misschien bevestigt dit net dat je job wél bij je past?


Benieuwd naar de job of studie die bij je past?


Start hier >>

Loopbaancoaching: voorkomen is beter dan genezen
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x