In vier stappen naar je volgende studie/job


Diploma ontvangen? Knap! Maar wat nu - wat is de volgende stap? Hoe kies je eigenlijk de "juiste" studierichting of de juiste job? 

Met behulp van de tool Appreciative Inquiry - of wel (positief) waarderend onderzoek - kan je aan de slag gaan om een antwoord te vinden op deze vragen!


Wat is Appreciative Inquiry?

Appreciative Inquiry is een methode om actief waarderend en tegelijk onderzoekend een situatie, een onderwerp of een thema te exploreren. Maar wat betekent dit in de praktijk? Vertaald naar het maken van een studiekeuze, onderscheiden we dan de volgende stappen:

  1. Discovery

►  Waar ben ik sterk in?  Welke vakken doe ik graag? Waar beleef ik plezier aan?

  1. Dream

►  Hoe zou mijn toekomst er kunnen uitzien? Wat wil ik? Wat zou ik doen als ik wist dat ik niet kon falen?

  1. Design

► Hoe geraak ik daar? Hoe zou die droom er concreet kunnen uitzien? Wie of wat zou mij kunnen ondersteunen om mijn droom te realiseren?

  1. Destiny

► Toekomst (= studierichting) vertalen naar concreet actieplan. Begin bij het einddoel en stippel een realistische route uit om daar te geraken.


"Wat loopt goed? In welke vakken ben ik sterk?" - dit zijn prima vertrekpunten om te starten met je exploratie. Maar ook vragen als “Wat loopt minder goed? In welke vakken of vaardigheden ben ik minder sterk” zijn leermomenten en ontwikkelpunten, die we meenemen in het verhaal. Met wat verbeelding of creativiteit kan je appreciative inquiry dan ook vertalen naar het studiekeuzebegeleidingstraject dat we aanbieden. Een traject dat niet toevallig eveneens bestaat uit 4 sessies.


Discovery: waar ben ik sterk in?

Het studiebegeleidingstraject start steeds met een “Discovery fase”. Aan de hand van een uitgebreid interview en een NBI® profiel wordt in kaart gebracht welke aspecten je waardevol vindt in je studies of je job. Maar we bekijken daarnaast eveneens je vrije tijd, je vrienden,... kortom je leven buiten je job of studie. 

De vraagstelling is steeds positief en waarderend. We stimuleren je om na te denken over de ervaringen, de gebeurtenissen die je plezier, trots en voldoening hebben geschonken.


Dream: wat wil ik?

In het tweede gesprek wordt het NBI® rapport getoetst aan hoe jij zelf je toekomst ziet. Wat denk je van de jobs en studierichtingen die volgens het NBI® profiel bij jou zouden passen? Wat kan jij je daar bij voorstellen? Hoe zou het zijn, eruit zien, voelen,... Stel je hebt een toverstokje - hoe ziet je leven er dan uit, binnen 1 jaar of 5 jaar?

Samen gaan we dit beeld scherper stellen, de verwachtingen uitspreken en de haalbaarheid, de weg naar dit doel exploreren. 


Design: hoe ziet mijn droom eruit?

Vaak weet je, al dan niet bewust, waar je naartoe wil. Door het overaanbod aan studierichtingen en jobs zie je vaak echter door de bomen het bos niet meer. Aan de hand van eenvoudige tools en methodieken helpen we je nadenken over hoe je je droom kan realiseren en wie of wat je daarbij kan helpen. Je gaat een keuze bepalen en prioriteiten stellen. 

De keuze wordt niet alleen bepaald door louter rationele overwegingen zoals bv. werkgelegenheid. Vooral iets graag doen, echt geboeid zijn door bepaalde onderwerpen - dit werkt motiverend en verhoogt je slaagkansen! Bovendien verandert de wereld zo snel dat we onmogelijk kunnen voorspellen welke kansen er binnen 5 jaar op de arbeidsmarkt liggen.


Destiny: hoe geraak ik daar?

In het laatste gesprek maken we het erg concreet: hoe ga je je doelen realiseren? Weet je nu hoe je dit kan aanpakken? Wat heb je ervoor over om je droom te realiseren? Welke afspraken maak je met jezelf? We kijken samen naar hoe je je het best kan opladen en motiveren om de weg af te brengen. 

Na een studiekeuzebegeleidingstraject ben je in het bezit van een duidelijk actieplan met SMARTI (“Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch Tijdsgebonden Inspirerend”) geformuleerde doelstellingen en kan je aan de slag!Op zoek naar een klankbord? Meer weten over wat we doen?


START HIER >> 

In vier stappen naar je volgende studie/job
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x